HTML

Charlie naplója

Egy kutya naplója. Egy törpe pinscher mindennapjai Budán, a Mechwart ligetben.

Friss topikok

  • botanIQs: Kedves Sétálók! A csodálatos fa, amit lefényképeztetek, egy narancseper - vagy oszázsnarancs-fa. ... (2013.08.03. 15:25) Séta a Szigeten

Címkék

Megint szülinap

2011.11.03. 15:34 minidobermann

Október 31. A Mama születésnapja

 

Ha már az én születésnapomra összejött az egész család, úgy illett, hogy a Mamát is megünnepeljük. Mint a dátumból ez kiderülhetett, ő egy Skorpió.
De nem veszélyes, higgyétek el! Sőt: nagyon-nagyon kedves.
Ezen a képen mi ketten együtt vagyunk.

Azt nem árulom el, hogy hányadik születésnapja ez, de annyit igen, hogy mostantól már mindketten jegy nélkül utazhatunk majd a hatoson, a Margit-szigetre. Már abban az esetben, ha szép idő lesz. Most még az van, de lassan vége lesz a napsütéses napoknak.
A következő képen azért még gyönyörű, késő őszi idő van.
Ahogy szegény Máté Péter énekelte: hull az elsárgult levél.

 https://www.youtube.com/watch?v=glm0v3Sk-z4

 

 

Közismert versében Petőfi is így ülhetett ki a domboldalra.
Ahogy mi ugyan nem ültünk ki, de ott voltunk!
A születésnapi ebédre igazán ünnepi menüvel készültünk. Mivel nem találtunk a neten egyetlen elfogadható leírást sem a tárkonyos csirkelevesről (pedig feltette vagy egy tucatnyi büszke szakember és szakasszony), kénytelenek lesztek megelégedni kép nélkül a recepttel.
Legalább nem cseppen a nyálatok a klaviatúrára!
Következzék a recept!

Felteszünk két liter vízben főni egy kiló (bőr nélküli!) csirkenyakat, 2 csirkecombot, 20-20 deka megtisztított zúzát és szívet. Miután lehaboztuk, dobunk bele egy hagymát, 10-15 szem fekete borsot, egy mokkáskanálnyi szárított tárkonyt, 2 evőkanál sót és 3-4 levél babért.
Miközben a csirke fő – fontos, hogy a sok csontból kifőjön ami a leves erejét megadja – lereszelünk (aki szeret vele pepecselni az Julienre vágja) két vastagabb sárga és egy fehér répát, valamint egy fél zellert. Fél óra fövés után tesszük a zöldséget a levesbe, és ezzel egyidejűleg egy doboz tejföllel, egy tojás sárgájával és egy púpos evőkanál liszttel behabarjuk. A habarást azért a zöldség berakása után ejtjük meg, mert különben a még tűzforró létől a habarás összeugrana. A zöldségnek elég kb 15 perc. Ezalatt 3 egész tojásból és zsemlemorzsából kis gombócokat készítünk.
Ehhez egy evőkanálnyi olajat teszünk egy tálba, megsózzuk, kis szárított tárkonyt szórunk ebbe is, majd miután összekevertük a három tojással, annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyit a tojások felvesznek. A masszából vizes kézzel kis gombócokat gyúrunk, és ez kerül levesbetétnek a levesbe.
Aki horgász, az tudja, hogy így készül a bojli is!
Miután a kis gombócokat a levesbe tettük, még egy evőkanálnyi ecettel ízesítjük, és egy gyors forrás után kész a leves. Amelyből az összes csirkenyak az enyém lett.
Pontosabban kapott belőle Csöppke és Zserbó is, a két unokatesóm.
Ők itt láthatók ezen a képen, ami még tavasszal készült a Mechwart téren.

A Mechwart teret amúgy arról a Mechwart Andrásról nevezték el, aki a hengerszéket feltalálta. Hogy mi a hengerszék? Na, ez már a százezer forintos kérdés.
Ez itt egyébként Mechwart András szobra.

 

De a teret mi időtlen idők óta csak lekvár térnek hívjuk.
A kajára azért - mert mi lehet ennél fontosabb - az ünnepek után visszatérek.
Pusszantás!
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pinschernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr733350728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása