HTML

Charlie naplója

Egy kutya naplója. Egy törpe pinscher mindennapjai Budán, a Mechwart ligetben.

Friss topikok

  • botanIQs: Kedves Sétálók! A csodálatos fa, amit lefényképeztetek, egy narancseper - vagy oszázsnarancs-fa. ... (2013.08.03. 15:25) Séta a Szigeten

Címkék

Séta a Szigeten

2011.10.25. 02:58 minidobermann

Szeptember 29. csütörtök

(Megáll az eszem, ebben a hónapban kedd nem is volt?????????????)

Már egy hete annak, hogy a dokinál voltunk a Batthyány utcában, de még nem sokat javult az állapotom. Dacára a szurinak, a naponta szedett gyógyszereknek, meg a mézzel kevert tojássárgájának, amit az esti séta után kapok, az állapotom nem javul.

Sokat cikákolok esténként – olykor még egy kis slájm is feljön – de még az esti játék közben is gyakran megállok pihenni: nem bírja a tüdőm a futást. Vagy még inkább: a port. Mert az száll ám, amikor 4-5 kutya rohangászik eszeveszetten a futtatóban. Néha még a gazdik is köhögnek egyet-kettőt.

Valaki említette is, hogy ez kész szilikózis. Én nem tudom, mi az, de állítólag gyakori betegség a bányászoknál, kőfaragóknál. Meg másoknál is, akik fejtetőig porban dolgoznak.

És ez egy nagyon veszélyes betegség.

Állítólag Moldova első regényének hőse, Mandarin a híres vagány is ebbe halt bele. Ő ugyanis, hogy elkerülje a katonaságot, kakaóport szívott fel az orrán át, a tüdejébe, hogy úgy nézzen ki: tüdőbaja van.

Hát ilyen az, amikor valakinek valami túlzottan jól bejön.

De vissza ismét a kennel-köhögéshez!

Egyetlen orvosi javaslat volt csak, amit nem tartottunk be. Ez pedig az, hogy nem szabad rohangászni. Ez persze butaság, mert ki látott már kutyákat állva – pláne ülve! – játszani? Nem sakk ez! És nem is rablóulti.
Na mindegy!
Kiderült, hogy nem lesz esti játszás a Papkertben, hanem helyette a Margitszigetre megyünk.
Persze a Sziget is nagyon érdekes tud lenni, annak, aki szereti.
Ott van mindjárt a szökőkút. Nem olyan szép, mint a mienk a parkban, de sokkal nagyobb. És ráadásul zenél is. Amikor ott jártunk, épp Liszt, Magyar táncok című darabját adták elő a budapesti szimpatikusok.

Nagyzenekarral, és csapvízzel.

 

Sok kutyával találkoztunk, de sajnos nem lehetett rohangászni velük, mert ugye amíg köhögök, nem futkoshatok: vigyáznom kell a tüdőmre.
De így is kellemes séta volt a fűben. Nézelődtünk, sétáltunk, jól éreztük magunkat.

Láttunk útközben egy nagyon érdekes fát. Így nézett ki.

 

Nem tudom, hogy mindenki ismeri-e Philemon és Baucis történetét?
Röviden elmesélem.
A két öreg megvendégelte az isteneket, akik jótettet adva a jótettért cserébe, teljesítették az öregek kérését, hogy egyiknek se kelljen látni a másik sírját. És amikor a vég elérkezett, mindketten fává változtak.

De aki szeretné jobban megismerni a történetet, annak beteszem ide Ovidiustól az eredeti vers fordítását az Átváltozásokból. Azért is érdemes elolvasni, mert ilyen hexameter csak a görög és a magyar nyelvben létezik.
Hiába volt Goethe, vagy Milton nagy költő, egy fia hexameterre sem futotta tőlük!

 http://megidezett.blogter.hu/310958/ovidius_atvaltozasok

 Utána hazamentünk. Jó, hogy már fel lehet szállni a hatos villamosra a Margit-hídon, mert a gyaloglás az iszonyú tömegben, az emberek lába alatt, végig, egészen hazáig, nagyon kellemetlen volt.
Ezért nem is jártunk ki sűrűn. De amikor kint voltunk tavasszal már szépen nyíltak a virágok, sütött a nap. Így nézett ki akkor az úgynevezett francia kert:

 

 

És megálltunk egy fénykép erejéig Madách Imre szobránál is. Ő írta Az ember tragédiáját. Elég sok csúnya dolgot megírt az emberiség történetéből, de arra ő sem gondolt, hogy eljön egy kor, amikor majd egy idióta levágja vasfűrésszel az ő bronzszobra kezéből a tollat, csak hogy két fröccsöt vehessen az árán.
De a szobor legalább megmaradt!
És ott vagyunk mi is!

Mármint a Papa, a Csöppke, meg én.
A Csöppke az egyik unokatesóm, a Zserbó meg a másik. Róluk majd valami családi esemény alkalmával fogok írni.
Addig csókmák mindenkinek!
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pinschernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr523327857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

botanIQs 2013.08.03. 15:25:50

Kedves Sétálók!

A csodálatos fa, amit lefényképeztetek, egy narancseper - vagy oszázsnarancs-fa. Tudományos neve: Maclura pomifera. Thomas Nuttal amerikai botanikus nevezte el a növényt; a "narancs" szó kellemes illatú termésére utal. Az "osage" pedig az indián törzsre, amelyik a növény élőfordulási területén élt, abban az időben, amikor azt felfedezték (előtte ugyanis az Ohio folyó völgyében éltek,majd az irokézekkel folytatott harc után kényszerültek arra, hogy a Mississipi folyótól nyugatra eső területen telepedjenek le.) Az osage nép ennek a növénynek fájából készített íjakat és harci bárdokat is. Éppúgy Észak-Amerikában őshonos, mint a már szinte magyarként számon tartott fehér akác (ami nem is akác; hiszen az akáciák Afrikában őshonosak!) Tudományos nevük ezt is elárulja: Robinia pseudacacia - vagyis ál-akác. Az előtag pedig a híres francia királyi botanikus, Jean Robin nevét viseli, ami elültette az első példányokat Párizsban. (Egy közülük még ma is megvan - több, mint négyszáz éves!!! Ha arra (is) sétáltok, nézzétek meg!)
Ha már amerikai őshonos, és indián törzs; a szivarfa tudományos neve Catalpa bignonioides. A csiroki indiánok nevezték így ezt a növényt. A leghíresebb csiroki indián Sequoyah volt, aki a 86 betűből álló cserokí abc megalkotója. (Bocs a törzs kétféle nevéért - a magyar kiejtés kicsit más, mint az eredeti...) Róla nevezték el a világ leghatalmasabb fáit, a parti-, és a sierrai óriásfenyőket. (Sequoia sempervirens, illetve Sequoiadendron giganteum.) A parti óriásfenyők a világ legmagasabb fái, míg a Sierra hegységben élők a legnagyobb testtömegűek.
Vissza a narancseperhez: ha késő ősszel sétáltok arrafelé, szedjetek fel néhányat a zöldessárga, kerekded, illatos termésből, és vigyétek haza. Szerintem jobb, ha ezek vannak a szekrény tetején, mint a birsalmák... Személy szerint nem rajongok a Cydonia oblonga szagáért. Ne egyétek meg, mert bár az eperfafélék családjába tartozik, inkább az orrnak, mint szájnak való! Viszont: mivel megtalálható az ELEMOL nevű vegyület, hasznos rovarriasztó lehet (szúnyogok, csótányok és kullancsok ellen).
Egy következő sétára ajánlom: a narancseper-fa közelében szintén amerikai őshonos, gyönyörű feketedió-fák is állnak. Termésük szintén ehetetlen - ám ha vannak a családban gyerekek is, otthon egy vasfűrész segítségével szép ékszert lehet belőlük készíteni; akár hosszanti, akár keresztirányú vágással.
Ősszel mindenképpen keressétek fel a Víztoronytól nem messze, a rét szélén álló, színpompás lombozatú amerikai ámbrafát (Liquidambar styraciflua). Szinte mindegyik levele más és más színárnyalatú, attól függően, mennyi napsütést kap. A fa tetején lévők egészen sötét bíborszínűek - már-már feketék; míg az árnyasabb részen lévők világos pirosak.
További kellemes sétát kívánok Nektek!
PS: Ha már narancs és eper, akkor hadd hozzam szóba Mandarint is! Ha jól emlékszem, szegény híres vagány halálát csak közvetetten okozta a kakaópor; ugyanis egykori barátai közül Koleszár Filus szippantott kakaóport, hogy felmentsék a katonai szolgálat alól. Mandarin csodálatos ütéssel leterítette Görög Zsigát és a kutyájával is elbánt - ám a szilikózisban szenvedő lassan haldoklónak megkegyelmezett. Sajnos azonban Filus úgy hálálta meg ezt, hogy orvul hátba szúrta. Még most is előttem van, ahogy Mandarin egyre lassabban kúszik a fűben, és szerelmére gondol: "Janikának hívtalak!"
süti beállítások módosítása