HTML

Charlie naplója

Egy kutya naplója. Egy törpe pinscher mindennapjai Budán, a Mechwart ligetben.

Friss topikok

  • botanIQs: Kedves Sétálók! A csodálatos fa, amit lefényképeztetek, egy narancseper - vagy oszázsnarancs-fa. ... (2013.08.03. 15:25) Séta a Szigeten

Címkék

Gombák az esőben

2011.10.02. 20:11 minidobermann

Augusztus 6. szombat

Néha kicsit esett az eső, néha meg nagyon. Állítólag jót tesz a gombáknak. Mondták valamelyik híradóban, hogy a hegyekben – én még nem láttam hegyet életemben, csak azt a dombot, amin az önkormányzat áll – kosárszám szedik a gombát a jóemberek.

Persze, aki kevéssel is beéri, az itt is találhat a parkban, a fű között. Nem könnyű megtalálni őket, mert a fű már akkorára nőtt, hogy nekem szinte tö…rzsközépig ér.

De egy gombát lefényképeztünk azért. Ti tudjátok, hogy ez milyen gomba?

 

Hivatalosan változékony tinorú. De a népnyelv csak sátánvargányának hívja. Azért változékony egyébként, mert ha megnyomják egy kicsit a szivacsos belsejét, a sárga belső rész kékeszöldre változik.

Ilyenre:

A Papa mesélt erről egy történetet.

Régebben sokat sétált a lányaival a Kecskehegy felé. Nem az a kimondottan gombatermő vidék, de találtak azért ebből a tinorúból vagy 5-6 darabot. Ami lehetett vagy egy kiló. Csak úgy hazavinni nem merték persze, hanem elvitték a Széll Kálmán térre, amely akkor még a Moszkva tér névre hallgatott, és ott megmutatták az épp kávézó, két gombaszakértőnek. Azok valamiért épp jókedvükben voltak, és a következőket mondták:

-Mindenkivel kidobatjuk ugyan, de mi zabáljuk kilószám.

A Papáék jót nevettek ezen, de azért inkább ők is kidobták.

Mert ugyan a villanyszerelő is kibírja, ha megcsapja a 220, de aki a szerencséjét akarja kipróbálni, az jobb, ha lottózik.

Engem egyébként a gombák egyáltalán nem érdekelnek. A bokrok és a fák viszont annál inkább. Egy öreg bükkfa törzsén, a park sarkában, több információt lehet találni, mint az indexen. Csak olvasni kell tudni hozzá!

Meg lehet tudni belőlük, hogy ki járt itt, mikor, és azt is, hogy rendes ember-e a gazdája.

Mert – mint ahogy a kutyák sokfélék – az emberek is azok.

Az az ember például, aki feltehetően ellopott egy motorbiciklit, a lopásgátló láncot pedig behajította a parkba, egy fa tövébe, valószínűleg nem tartozik a rendes emberek közé...

 

És ő már nyilván nem tartott attól, hogy tőle is ellopják a motort.

Azóta talán már szét is bontotta.

Mint ahogy azt a pakli kártyát is szétbontotta valaki, aminek néhány lapját, pár nappal később találtuk meg a fűben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pinschernaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr473272724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása